Bez kategorii Wybór redakcji

Niedźwiedzie budzą się z zimowego snu. Co za widok!

W polskiej części Tatr przyrodnicy zaobserwowali niedźwiedzie, które po zimowym śnie wyszły z gawry. Nagranie wędrującej po ośnieżonych zboczach Tatr niedźwiedzicy z młodym można zobaczyć na Facebookowym profilu Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Przyrodnicy ze słowackiego Tatrzańskiego Parku Narodowego już pod koniec lutego zaobserwowali na swoim terenie pierwsze ślady niedźwiedzi, które po zimowym śnie zaczęły żerować w poszukiwaniu pokarmu.
Zamieszczony na FB filmik opatrzono komentarzem:

Obudzone niedźwiedzie

Niedźwiedzie budzą się z zimowego snu❗🐻To czas, w którym obudzone zwierzęta rozpoczynają wędrówkę po Parku w poszukiwaniu jedzenia.➡ Przypominamy, że od 1 marca do 30 listopada obowiązuje zakaz poruszania się po Parku od zmierzchu do świtu.Pamiętajmy, aby w tym okresie po zmroku świecić przykładem i nie wędrować szlakami, umożliwiając zwierzętom swobodne przemieszczanie się.Video: Stanisław Wierzbanowski

Gepostet von Tatrzański Park Narodowy am Mittwoch, 11. März 2020
Video: Stanisław Wierzbanowski

„To czas, w którym obudzone zwierzęta rozpoczynają wędrówkę po Parku w poszukiwaniu jedzenia. Przypominamy, że od 1 marca do 30 listopada obowiązuje zakaz poruszania się po Parku od zmierzchu do świtu. Pamiętajmy, aby w tym okresie po zmroku świecić przykładem i nie wędrować szlakami, umożliwiając zwierzętom swobodne przemieszczanie się.”

Ponieważ na razie pokarmu roślinnego w Tatrach jest niewiele, dlatego wszystkożerne niedźwiedzie najpierw będą pożywiały się znalezioną padliną.

Niedźwiedź brunatny jest największym ssakiem zamieszkującym Tatry. Żywi się przeważnie pokarmem roślinnym – leśnymi owocami, grzybami, pędami ziół i krzewów oraz padliną. Na sen zimowy wybiera głęboki i niedostępny wykrot drzewny lub rozpadlinę skalną. Kiedy zgromadzi odpowiednie zasoby tłuszczu, mości sobie tzw. gawrę, w której przesypia zwykle od listopada do marca.

Co dwa lata w gawrze samica niedźwiedzia rodzi od 1 do 3 młodych, które przez półtora roku pozostają pod opieką matki. Dorosłe osobniki ważą ok. 300 kg i żyją do 50 lat.

Z przeprowadzonych w 2013 r. badań genetycznych wynika, że w całych Tatrach – zarówno w polskiej, jaki i słowackiej części – żyje 45 niedźwiedzi brunatnych. Wówczas 15 niedźwiedzi bytowało po polskiej stronie gór, a 16 sezonowo wędrowało po terenie obu państw.

Anna J. Kowalska, źródło” PAP, TPN

Zobacz także

Książe Harry idzie do pracy! Żona mu każe?

Redakcja

Kolejna dziennikarka TVP z fuchą w państwowej spółce

Dominika Adami

Zaskakujące wyniki plebiscytu!

Redakcja

Skomentuj

Ta strona używa plików cookies, aby usprawnić jej działanie. Twoja prywatność jest chroniona zzgodnie z naszą Polityką Prywatności Akceptuję Czytaj więcej

Polityka Prywatności